print

Één van de heerlijkheden uit kookland is met stip lasagne.  Vaak zijn dat heftige recepten die veel werk kosten en waarvoor je veel tijd nodig hebt.  Dit recept is gemakkelijk, je staat geen uur achter het fornuis en het “comfort” effect is even groot.  Deze versie is naar trouwe gewoonte licht, bevat weinig koolhydraten, geen toegevoegde suikers en is gemaakt van verse ingrediënten.  Wedden dat je met een gelukkig gevoel van tafel gaat?

Diner, Vis 4 personen, 1 schotel 50 minuten à 1 uur

Ingrediënten:

  • 6 stronken witloof
  • 1 kleine bloemkool
  • 400 g gerookte zalm
  • 9 lasagnevellen
  • 5 dl rijsmelk (ongezoet)
  • 2 el kruidenkaas
  • Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Olijfolie
  • Peper, zout, muskaatnoot, dille

Hoe je het maakt:

Snij de roosjes van de bloemkool en kook ze gaar.

Verwarm een grote pan of wok met olie.  Verwijder de buitenste bladeren van het witloof.  Snij het witloof langs de lange zijde doormidden en verwijder het harde gedeelte.  Snij het witloof in lange repen.  Bak het een tiental minuten in de pan.  Kruid af met peper en zout.

Verwarm de oven op 200°C (warme lucht).

Giet de bloemkool af en hou het vocht bij.  Doe de roosjes in de kan van de blender.  Voeg de kruidenkaas en de rijstmelk toe, kruid af met peper, (een beetje) zout (let op met zout want de gerookte zalm is al zout op zich), muskaatnoot, dille, een scheutje olijfolie en wat van het overgehouden kookvocht.  Zet de blender aan tot je een gladde saus bekomt. De saus moet dezelfde consistentie hebben als een bechamelsaus. Voeg wanneer nodig nog van het kookvocht van de bloemkool toe. De saus moet goed afgekruid zijn.

Verdeel een dun laagje van de saus over de bodem van een ovenschotel en bedek de saus met lasagnevellen.  Verdeel hierover de helft van het witloof, de helft van de gerookte zalm en verdeel een laagje saus erover.  Hierover komt weer een laagje lasagnevellen, de rest van het witloof en de zalm.  Verdeel hierover een laagje saus.  Eindig met de laatste lasagnevellen en verdeel de rest van de saus erover.  Werk af met Parmezaanse kaas en extra dille, plaats de schotel in het midden de oven.  Bak de lasagne volgens de baktijd die aangegeven wordt op de verpakking van de lasagnevellen.

Tip:

Lust je geen bloemkoolsaus?  Dan vervang je deze door een bechamelsaus.

Wil je dit recept helemaal pastavrij?  Dan vervang je de lasagnevellen door courgette waarvan je met een mandoline dunne repen geschaafd hebt.  De courgette grill je dan best vooraf om te vermijden dat hij al zijn vocht loslaat en je lasagne een waterachtige boel wordt.

Heb je een restje over?  Je kan dit gerecht in porties invriezen en minstens 1 maand bewaren.

Allergeneninfo:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *