-
800 g à 1 kg runds mager stoofvleesof kies voor lams stoofvlees
-
2 dikke ui
-
3 grote teentjes look
-
70 g tomatenpuree
-
400 g tomaat in blik
-
15 cl rode wijn
-
40 cl lamsfond
-
4 kruidnagels
-
4 laurierblad
-
1 tl kaneelpoeder
-
1 el bakboter
-
250 g orzo pasta
-
100 g parmezaanse kaas
-
1 el olijfolie
-
naar smaak peper en zout
-
1 l, kokend water
Bereiding
De basis van dit recept heb ik van mijn zus, Ann. Al heel wat jaren geleden heeft ze mij dit recept geleerd en intussen is het zowat geëvolueerd naar mijn eigen versie van dit superlekkere Griekse gerecht. Je kan het bereiden met lamsvlees of rundsvlees. Je kan kiezen voor de ‘snelle’ versie – in de snelkoker – of de ‘slow’ versie, in de tajine, Römertopf of stoofpot. Reken voor de snelle versie minstens 45 minuten onder deksel en voor de trage versie minstens 2 uur. Is niet alles de eerste dag opgeraakt? De restjes smaken de dag erna nog beter of je kan ze ook perfect invriezen.
Persoonlijk vind ik de versie in de tajine de lekkerste, maar dat kan ook komen doordat ik verliefd ben op mijn mooi exemplaar en van iedere opportuniteit gebruik maak om ze te gebruiken 🙂 In ieder geval is dit een topreceptje dat wat inspanning vraagt maar waarvoor je zonder twijfel complimentjes zal krijgen.
Stappen
1
Klaar
15 minuten
|
VoorbereidingLaat een braadpan goed heet worden en laat er de boter in smelten. Versnij intussen het vlees in blokjes van +/- 2 cm. |
2
Klaar
> 2 u
|
BereidingVoeg wat olijfolie toe en stoof de ui en de look intussen glazig. |
3
Klaar
|
AfwerkingServeer in leuke schotels en werk af met de geraspte kaas. |