Giouvetsi

0 0
Giouvetsi

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienten

Aantal personen:
800 g à 1 kg runds mager stoofvlees of kies voor lams stoofvlees
2 dikke ui
3 grote teentjes look
70 g tomatenpuree
400 g tomaat in blik
15 cl rode wijn
40 cl lamsfond
4 kruidnagels
4 laurierblad
1 tl kaneelpoeder
1 el bakboter
250 g orzo pasta
100 g parmezaanse kaas
1 el olijfolie
naar smaak peper en zout
1 l, kokend water

Een topreceptje dat wat inspanning vraagt maar waarvoor je zonder twijfel complimentjes zal krijgen. 

Allergenen:
  • Melk
  • Selderij

Bereiding

Share

De basis van dit recept heb ik van mijn zus, Ann.  Al heel wat jaren geleden heeft ze mij dit recept geleerd en intussen is het zowat geëvolueerd naar mijn eigen versie van dit superlekkere Griekse gerecht.  Je kan het bereiden met lamsvlees of rundsvlees. Je kan kiezen voor de ‘snelle’ versie – in de snelkoker – of de ‘slow’ versie, in de tajine, Römertopf of stoofpot.  Reken voor de snelle versie minstens 45 minuten onder deksel en voor de trage versie minstens 2 uur.  Is niet alles de eerste dag opgeraakt?  De restjes smaken de dag erna nog beter of je kan ze ook perfect invriezen.

Persoonlijk vind ik de versie in de tajine de lekkerste, maar dat kan ook komen doordat ik verliefd ben op mijn mooi exemplaar en van iedere opportuniteit gebruik maak om ze te gebruiken 🙂  In ieder geval is dit een topreceptje dat wat inspanning vraagt maar waarvoor je zonder twijfel complimentjes zal krijgen.

Stappen

1
Klaar
15 minuten

Voorbereiding

Laat een braadpan goed heet worden en laat er de boter in smelten. Versnij intussen het vlees in blokjes van +/- 2 cm.
Snipper de ui fijn en pers de look. Hou 1 lookteentje volledig en steek daarin de kruidnagels.
Verwarm de pot waarin je het gerecht gaat klaarmaken.

2
Klaar
> 2 u

Bereiding

Voeg wat olijfolie toe en stoof de ui en de look intussen glazig.
Bak het vlees in kleine porties in de hete braadpan. Bak het vlees niet door, het is de bedoeling dat je het vlees gewoon rondom korst.
Kruid het vlees goed af met peper en zout en voeg het toe aan de pot met de ui en de look.
Voeg de tomatenpuree, roer goed om en laat ongeveer 1 minuut meebakken. Voeg dan de rode wijn toe en laat die tot de helft inkoken.
Voeg de lamsfond toe en het blik gepelde tomaten. Voeg de kruiden toe aan de saus: laurier, kaneel, peper en zout.
Zet een deksel op de pot en laat het gerecht stoven tot het vlees mals is: in de tajine, stoofpot of Römertopf zal dit +/- 2 uur duren. Hoe langer je het vlees laat stoven, hoe zachter en lekkerder het zal worden. Roer regelmatig goed door om aanbranden te voorkomen.
In de snelkoker reken je ongeveer 45 minuten tot 1 u.
Als het vlees goed zacht is dan voeg je om te beginnen al 25 cl water toe, samen met de orzo. Er moet genoeg vocht in de pot aanwezig zijn om de pasta gaar te koken. Indien nodig voeg je stelselmatig nog water toe. Eens de pasta mee in de pot gaat is het cruciaal dat je goed blijft roeren zodat het gerecht niet aanbrandt en dat je maar zoveel water toevoegt als nodig is om de pasta te garen. Als je teveel water toevoegt dan verliest het gerecht zijn smaak, en dat is niet de bedoeling.
Als je dat wenst kan je nog een half blokje groetenbouillon toevoegen aan het water. Laat de pasta garen.

3
Klaar

Afwerking

Serveer in leuke schotels en werk af met de geraspte kaas.
Hierbij past perfect een Grieks slaatje met wat feta en olijven of gegrilde pastinaak.

vorige
Romige koolrabi-wortel soep
volgende
Pittige aubergine
vorige
Romige koolrabi-wortel soep
volgende
Pittige aubergine
Cookie instellingen
We gebruiken cookies op time2cook.be. Sommige zijn nodig om het gebruik van de website te optimaliseren, andere leren ons hoe anonieme bezoekers onze website gebruiken. Deze statistische gegevens laten echter niet toe om je persoonlijk te identificeren. Lees ons volledig
Cookiebeleid
Cookies aanpassen
Alle cookies toestaan
By continuing to browse or by clicking "Accept All Cookies" you agree to the storing of first and third-party cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.
Cookie Policy
Cookie Settings
Accept All Cookies