Risotto met zalm en witloof

8 2
Risotto met zalm en witloof

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienten

Aantal personen:
2 sjalotten
1 teentje look
150 g arboriorijst of een ander type rijst geschikt voor risotto
+/- 40 cl kippenbouillon
3 stronken witloof
150 g zalm
150 g gerookte zalm
50 g peterselie
1 el zure room
een handvol peterselie
peper en zout
2 el vetstof ik gebruik een mengeling van olijfolie en boter

Voeg aan favorieten

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een favoriet te maken

Allergenen:
  • Melk
  • Mosterd
  • Schaaldieren
  • Selderij
  • Vis

Bereiding

Share

Tips:

Respecteer telkens de verhouding 1/3 rijst, 2/3 water (bouillon).
Ik gebruik kippenbouillon omdat die het meeste smaak geeft.
Grondwitloof is het meest smaakvol.
Ik geef de voorkeur aan platte peterselie omwille van de smaak.
Voeg geen extra zout toe want de gerookte zalm is al zout van smaak.
Heb je geen zure room in huis? Gebruik dan een andere roomsoort, ricotta of mascarpone.

Stappen

1
Klaar
5 minuten

Voorbereiding

Snipper de sjalot fijn en pers look.

2
Klaar
30 minuten

Bereiding

Stoof beide aan in een ruime kookpot in wat vetstof tot de sjalot lichtjes glazig wordt. Voeg de rijst toe en roer zachtjes om zodat alle rijstkorrels met een laagje vetstof bedekt zijn. Voeg de bouillon toe en laat rustig pruttelen onder deksel, op een zacht vuurtje tot de rijst zacht is (zie kooktijd op de verpakking van de rijst). Roer zo weinig mogelijk tussendoor, laat de rijst rustig het vocht opnemen. Roer pas op het einde van de kooktijd om. Zorg er wel voor dat de rijst niet aanbakt. Indien nodig voeg je meer vocht toe.
Intussen maak je de rest van de ingrediënten klaar:

Verwijder het buitenste blad van het witloof, snij het doormidden en verwijder de harde kern. Snij het witloof in stukken van +/- 1.5 cm;
Snij de verse zalm in blokjes van +/- 2 x 2 cm;
Snij de gerookte zalm in reepjes van +/- 2 cm lang;
Hak de peterselie fijn.

3
Klaar

Terwijl de rijst gaart

Verwarm intussen wat vetstof in een pan en bak het witloof hierin beetgaar. Kruid af met peper. Laat het witloof zeker niet te ver stoven, er moet nog ‘bite’ inzitten. Bewaar het gebakken witloof even apart.
Bak in dezelfde pan de stukjes verse zalm kort aan (+/- 1 minuut), kruidt met wat peper. Roer niet teveel om zodat de structuur behouden blijft. Bak ook kort de gerookte zalm aan in dezelfde pan.

4
Klaar
5 minuten

Afwerking

Voeg de zalm samen met het witloof toe aan de gare rijst. Voeg de parmezaanse kaas, de peterselie en de zure room toe en roer rustig om. Niet te lang, net genoeg om alle ingrediënten te vermengen.
Indien nodig kruid je af met nog wat extra peper en zout.

volgende
Rozemarijn invriezen
volgende
Rozemarijn invriezen

Geef uw feedback