Klassieke Kalfsblanquette

0 0
Klassieke Kalfsblanquette

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienten

Aantal personen:
800 g à 1 kg kalfsstoofvlees (mager) snij het vlees in stukken van +/- 2 cm
1 dikke ui versnipperd
2 wortelen in kleine blokjes
1 (enkel de dooier) ei
10 cl plantaardige light room
2 à 3 kl kalfsbouillon
20 cl water
250 g champignon in schijfjes gesneden
250 g kippengehakt in kleine balletjes gerold. Alternatief: voorgemaakte soepballetjes
20 cl kalfsfond
3 kl (gedroogd) tijm
2 kl (gedroogd) rozemarijn
5 laurierblad
naar smaak peper en zout
1 el bloem
om te bakken vetstof

Dit type gerechten geven ons een typisch 'thuis' gevoel.  En thuis kan het nooit 'thuis' genoeg zijn. 

Allergenen:
  • Ei
  • Melk
  • Selderij

Bereiding

Share

Het is zondag dus het mag allemaal wat langer duren in de keuken.  Heerlijk als een kookput rustig staat te pruttelen op het vuur.  De heerlijke geuren van de provencaals getinte kruiden als tijm, rozemarijn en laurier die zich verspreiden over heel het huis.  Af en toe eens in de pot snuffelen om te checken of alles wel onder controle is, eens proeven of de smaken wel goed zitten. Dit type gerechten geven ons een typisch ‘thuis’ gevoel.  En thuis kan het nooit ‘thuis’ genoeg zijn.

Stappen

1
Klaar
20 minuten

Voorbereiding

Laat een braadpan goed heet worden en laat er een klontje boter in smelten.
Verwarm een stoofpot en laat er een klontje boter in smelten.
Snij het vlees in blokjes. Snipper de ui.

2
Klaar
minstens 60 minuten

Bereiding

Korst het vlees in de braadpan en kruid goed af met peper en zout. Ik bak het vlees altijd in kleine hoeveelheden zodat de pan niet te hard ineens afkoelt. Op die manier kan je het vlees mooi korsten, zonder dat het gaat 'koken'.
Bak de ui intussen glazig in de stoofpot. Voeg aan de stoofpot telkens het gekorst vlees toe. Roer er de bloem onder.
Als al het vlees gebakken is dan voeg je de kalfsfond, kalfsbouillon, het water en de kruiden toe. Kruid voldoende af, je hoeft zeker niet spaarzaam te zijn met tijm.
Laat het vlees een 50-tal minuten sudderen op een zacht vuur, onder deksel.
Snij intussen de champignons en de wortelen zoals aangegeven.
Stoof intussen de worteltjes aan in een beetje vetstof en laat ze rustig zacht worden (voeg telkens wat water toe om aanbranden te voorkomen.
Rol de balletjes (of gebruik zoals ik voorgemaakte diepvries kippengehakt balletjes voor soep).
Versgerolde balletjes kook je 10 minuten in kokend water met een half groentenbouillonblokje. Diepvriesballetjes kan je gewoon aan de stoofpot toevoegen en op het einde van de bereiding een 10-tal minuten zacht mee laten sudderen.
Voeg na 50 minuten de champignons toe aan de stoofpot en roer om. Voeg daarna de balletjes toe en laat nog 10 minuten zacht sudderen.
Voeg de gestoofde worteltjes toe en meng alles goed onder mekaar. Proef of de kruiding goed zit.

3
Klaar
5 minuten

Afwerking

We gaan de saus binden met een liaison.
Daarvoor meng je de room met een eierdooier.
Laat de stoofpot nog 1 keer goed doorkoken en zet dan het kookvuur uit.
Voeg de liaison toe en meng goed. Eens je de liaison hebt toegevoegd mag je de kalfsblanquette niet meer laten koken.
Mogelijks moet je nog wat peper en zout toevoegen voor het serveren.
De liefhebbers werken af met een scheutje citroensap om het gerecht wat meer diepte te geven.

Serveer met een aardappelgerecht naar keuze of met rijst.

vorige
Lasagne met zalm en spinazie
vorige
Lasagne met zalm en spinazie
Cookie instellingen
We gebruiken cookies op time2cook.be. Sommige zijn nodig om het gebruik van de website te optimaliseren, andere leren ons hoe anonieme bezoekers onze website gebruiken. Deze statistische gegevens laten echter niet toe om je persoonlijk te identificeren. Lees ons volledig
Cookiebeleid
Cookies aanpassen
Alle cookies toestaan
By continuing to browse or by clicking "Accept All Cookies" you agree to the storing of first and third-party cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.
Cookie Policy
Cookie Settings
Accept All Cookies