print
  Vis   2 personen   40 minuten

Ingrediënten:
– 2 sjalotten
– 1 teentje look
– 150 gr arboriorijst (of een ander type rijst geschikt voor risotto)
– +/- 40 cl kippebouillon
– 3 witloofstronken
– 150 gr zalm
– 150 gr gerookte zalm
– 50 gr parmezaanse kaas
– 1 el zure room
– Een handvol peterselie
– Peper
– Vetstof (ik gebruik een mengeling van olijfolie en boter)

Hoe je het maakt:

Snipper de sjalot fijn en pers look. Stoof beide aan in een ruime kookpot in wat vetstof tot de sjalot lichtjes glazig wordt. Voeg de rijst toe en roer zachtjes om zodat alle rijstkorrels met een laagje vetstof bedekt zijn. Voeg de bouillon toe en laat rustig pruttelen onder deksel, op een zacht vuurtje tot de rijst zacht is (zie kooktijd op de verpakking van de rijst). Roer zo weinig mogelijk tussendoor, laat de rijst rustig het vocht opnemen. Roer pas op het einde van de kooktijd om. Zorg er wel voor dat de rijst niet aanbakt. Indien nodig voeg je meer vocht toe.

Intussen maak je de rest van de ingrediënten klaar:

Verwijder het buitenste blad van het witloof, snij het doormidden en verwijder de harde kern. Snij het witloof in stukken van +/- 1.5 cm;
Snij de verse zalm in blokjes van +/- 2 x 2 cm;
Snij de gerookte zalm in reepjes van +/- 2 cm lang;
Hak de peterselie fijn.

Verwarm wat vetstof in een pan en bak het witloof hierin beetgaar. Kruid af met peper. Laat het witloof zeker niet te ver stoven, er moet nog ‘bite’ inzitten. Bewaar het gebakken witloof even apart.

Bak in dezelfde pan de stukjes verse zalm kort aan (+/- 1 minuut), kruidt met wat peper. Roer niet teveel om zodat de structuur behouden blijft. Bak ook kort de gerookte zalm aan in dezelfde pan.

Voeg de zalm samen met het witloof toe aan de gare rijst. Voeg de parmezaanse kaas, de peterselie en de zure room toe en roer rustig om. Niet te lang, net genoeg om alle ingrediënten te vermengen.

Wanneer nodig kruid je af met nog wat extra peper en zout.

Tip:

Respecteer telkens de verhouding 1/3 rijst, 2/3 water (bouillon).
Ik gebruik kippebouillon omdat die het meeste smaak geeft.
Grondwitloof is het meest smaakvol.
Ik geef de voorkeur aan platte peterselie omwille van de smaak.
Voeg geen extra zout toe want de gerookte zalm is al zout van smaak.
Heb je geen zure room in huis? Gebruik dan een andere roomsoort of mascarpone.

Allergeneninfo:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *