print

Een heerlijk licht slaatje met een volle smaak.  Ik geef een twist aan de standaard Caesar salade door de kip te vervangen door parelhoen.  Variëren kan ook met kalkoenfilet of een restje kip. De caesardressing is snel en gemakkelijk te maken en de rest gebruik je nog verder in de week. Deze salade kan je perfect vooraf voorbereiden en à la minute samenstellen.  Makkelijk om mee te nemen dus!

Lunch, vlees 2 personen 30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 g parelhoenfilet
  • IJsbergsla
  • 2 sneden oud brood
  • 3 zoute ansjovisfilets
  • 2 eidooiers
  • 10 cl yoghurt
  • Sap van een halve citroen
  • 20 cl slaolie of een andere smaakneutrale olie
  • 1 lookteentje, geperst
  • 1 el mosterd
  • 60 g geraspte Parmezaanse kaas + 40 g voor de afwerking (geraspt of dunne plakjes)
  • Peper en zout

 

Hoe je het maakt:

Snij de parelhoen in dunne plakken, kruid met peper en zout en bak kort in een pan met vetstof tot het vlees bijna gaar is.  Neem het vlees uit de pan en bedek het met zilverpapier. Laat het vlees nog even rusten.  Parelhoen is snel doorbakken.  Laat de dunne plakjes niet te ver bakken want dan wordt het vlees taai en droog.

Snij het brood in blokjes.  Voeg opnieuw wat vetstof toe aan de pan en bak er de broodblokjes in.  Kruid ze af met peper en zout en roer ze regelmatig om zodat ze niet aanbakken.  Laat de croutons afkoelen.

Neem een hoge mengbeker en doe daarin de eidooiers, mosterd, citroen en meng deze met een staafmixer.  Voeg de olie in een rustig tempo toe, in een dunne straal , beetje bij beetje tot je een stevige mayonaise bekomt.  Voeg dan de look, yoghurt, ansjovis en Parmezaanse kaas toe en mix nogmaals.  Voeg dan peper toe en mix een laatste maal.  Proef van de dressing of extra zout nodig is.  In principe is de ansjovis zout genoeg.   Kruid bij indien nodig.

Snij een snede van 3 cm van de ijsbergsla en leg ze op een bord.  Bedruip de salade met een paar eetlepels van de dressing en wat Parmezaanse kaas.  Leg daarop de parelhoenfilet.  Werk af met de dressing, croutons en Parmezaan krullen of geschaafde Parmezaanse kaas.

 

Tip: gebruik zoute ansjovisfilet of ansjovispasta.  Voor dit gerecht is verse ansjovisfilet op olie minder geschikt omdat die minder smaakvol is.  Je gaat er veel meer van nodig hebben om de dressing smaak te geven.  Varieer met kip of kalkoen.  De dressing kan je minstens een week in de koelkast bewaren.

 

Allergeneninfo:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *